Friday, 20 April 2012

2nd Day...


Asslamulalaikum semua...
1st kat Vietnam mmg syok...bukan je dapat melancong free...tapi sambil2 mengenal negara luar n cara hidup diorang untuk dijadikan teladan dan pengajaran...serta cedok pengalaman
Neh nk share neh pengalaman...2nd day aktiviti kami..pergi Chu Chi Tunnel..kalau nk taw lebih lanjut search je kat wiki tu...gerenti ada...
Emm kalau nk taw Chu Chi tunnel neh tempat bekas perang Vietnam dulu...kalau kat Malaysia cam ala2 bukit kepong ..
Tapi neh diorang gali terowong untuk selamatkan diri dari tentera amerika...dapat tengok cner diorang nk survive teruskan hidup untuk generasi kan datang....mcm2 idea keluar untk sselamatkan diri punya pasal....kalau semangat diorang neh x kuat mmg x de kot orng Vietnam....emmm kat situ dapat dah pengajaran supaya kita terus maju ke depan even apa pun terjadi...
Diorang baru je renovate tempat neh utk pelancong..emm nk cter bebanyak x besh kan....ayat meleret...melalaut sat ag...meh jum layan gambar...



Apa-apa pun breakfast dulu..




Suasana jalan raya kat Bandar Saigon, Ho CHI Minh, Vietnam ...mmg sesak..dengan motor...


Sampai dah...yeay...xsabar nk masuk tunnel




Abaikan tangan~ hehehe~


Cbe teka neh apa?



Jeng..jeng..jeng



Jerangkap samar diorang..kalau sesape termasuk neh...mmg wassalam laa jawabnyerr...buluh runcing tuh.





Agak2nyer apa yang kami tengok neh?....
.
.
.
.
.

Ada orang rupanyerr...neh sbenarnyer tempat menyorok  supaya senang diorng nk tembak sembuyi2 (serang hendap la senang citer)

Dr Rosmah pun  try....mmg muat2 je taw...







Neh pulak salah satu jalan untuk ke terowong yang diorang gali tu..(ehe...seksi sket pelancong neh)


Nk masuk?..meh


Intai sket..mmg sempit tunnel tuh...muat ke aku neh...


Semangat Kak Didie! nk try jugak?



Tour guide neh yang akan bawak kami ke terowong tu...
.
.

Bukan yang neh taw...huhuhu yang neh sesat sat ag...heheheheh


Bergambar kat ketreta kebal...huhuhuh x nmpak sbb rmai yang lindung...huhuhuhu power x...


Cer teka mne satu askar Vietnam ngan Malaysian ...hehehe


Home made pye weapon


Still ag tajam taw smpai sekarang..






Ok..sebelum sampai kat tempat tunnel tuh...singgah jap kat shooting area...
Jom menembak ...seronok..


Shoot to the target Dr. Rosma!


mereka lagik semangat

Hati2 semua..kene tembak sat ag..


Teringat time kat PLKN..xsangka dapat menembak lagi sekali...kat Vietnam pulak tu..
Jum layan...



Sengal sket bahu lpas shooting..


Tapi stedy ag...peace..^.^V
Ok next masuk tunnel!!!


Amek gambar jap...kat dalam tuh gelap gelita....


Jum...



Lebih kurang cemneh laa keadaan kat bawah tu...




Kat dalam yang gelap...oksigen kurang..mmg rase...terbayang cner laa org Vietnam boleh survive berbulan bertahun kat dalam neh...x tahu siang ke malam ke...matahari mmg x nmpak laa...
Syukur sbb lahir kat bumi Malaysia neh....

meh pilih saiz




Akhirnya dapat keluar....


Caya laa sama lu..


Apa yang diorang wat neh


Neh..npe ea...
Hehehe baca doa laaa...

Makan neh..


Menu santapan...ubi rebus cicah kacang.....keluar je dari tunnel...masing2 lapaq, mmg mcm org ngantuk dihulur bntal...so makan time...(lbh kurang snek sblm lunch)
Sebelum tu basuh tangan dulu




Sebelum bertolak ke restoran for makan lagiik


Exit..


Bom betoi neh..bukan mainan taw..


Souvenir corner


Terbang...




Amek lagik sebelum naik bas....go to Saigon Restaurant


Here we’re..


Nyum nyum....ikan pun hapy gitu


Lepas makan...round lagik bndar Ho Chi Minh...
Then shopping time!!!
Hardrock Cafe kami serang... yeah!




Tuan kedai yang sgt friendly....



Kan patung...hehehe...(kurang ketinggian...x dpat challenge org kat sebelah tuh...




Cheq shopiing utk saper tuh??


 dok ralit tgok barang jmpe...jeng ..jeng...jeng...
Heheh ada jugak gitar simple plan kat sini..



Mmg rockers sejati ...


Hehehe last shoot..
Hari yang full of joy..
Sangat sangat seronok...x rase penat pon....


Going back to hotel....


X sabar nk tggu next day...
Water puppet show menanti..weee
Tungguu.....

=)

No comments:

Post a Comment